Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, Madımak Katliamı Davası’nda verilen zaman aşımı kararını aradan geçen 30 yılı da ele alarak değerlendirdi. Karakaya, “Dava asla sahipsiz değildir. Bu davanın mahşere kalmaması önemlidir. Hesap sormak lazım. Bu hesap da ancak siyasal anlamda sorulabilir. Bu sonuç bizi şaşırtmadı ama Türkiye açısından baktığımızda büyük bir utanç ve büyük bir yüz karasıydı” dedi.
Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 33 aydının yakılarak öldürülmesine ilişkin davada mahkeme heyeti davanın düşmesine karar verdi. Savcı, 30 yıllık olağanüstü zaman aşımı süresinin 2 Temmuz’da dolduğunu söyleyerek üç firari sanık hakkında zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etmişti.
Alevi kurumları, siyasi partiler, milletvekilleri ve hak savunucuları başta olmak üzere toplumun büyük bir kesiminden karara ilişkin tepkiler yükseliyor.
Aradan geçen 30 yılı da ele alarak Madımak Katliamı Davası’na adaletin neden uğramadığını, Madımak Katliamı Davası’nın yeterince sahiplenilip sahiplenilmediğini Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya‘ya sorduk.
“93 KONSEPTİNİ İYİ ALGILAMAK LAZIM”
“93 konseptini, Türkiye’nin o dönemdeki siyasal sürecini iyi algılamak lazım” diye konuşan Karakaya, Sivas Katliamı’nın yaşandığı 2 Temmuz 1993 tarihini konjonktürel açıdan ele alarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sivas’ta derin devletin yapabileceklerini öngörmemiş olmak Aleviler açısından bir zaaftı. Alevilerin kendileri açısından güvenini sağlamadığı hiçbir şeye güven duymamaları gerektiğini artık tarihsel olarak görmeleri gerekir. 30 yıl boyunca biz mahkemenin her safhasında yargılanan katillerin dahi mahkemeyi izleyen bütün izleyicilere aileler de dahil ya hakaret ettiklerini ya da saldırdıklarını gördük. Mahkeme de buna göz yumdu.”
“ASİMİLASYON POLİTİKALARINA KARŞI GELMİYORSANIZ YAZIK EDERSİNİZ”
Sivas Katliamı’nın ardından geçen 30 yılda devletin Alevileri kendi içinde ayrıştırarak birbirleriyle çatışma noktasına getirdiğini söyleyen Karakaya, “O dönemden sonra da Aleviler, bir taraftan örgütlendiler ama bir taraftan da devlet destekli olarak kendi içlerinde çatışma ve tartışma sürecine de girdiler” dedi.
Sürecin hala devam ettiğini dile getiren Karakaya, “Çünkü devlet son dönemde yaptığı bütün uygulamalarla Alevileri bir arada olmaya, Alevileri tek örgütlenmeye ve kendi anayasal hakları olan demokratik örgütlenmelere gidişine mani olmak için her türlü oyunu hemen hemen sergilemek durumunda kalıyor. Bu açıdan 93 konseptinden sonra Alevi örgütlenmesi çok değerlidir. Bugün bütün dünyada artık Aleviler örgütlüdür.”
“BÜTÜN MAHKEMELER TEK ADAM REJİMİNİN EGEMENLİĞİ ALTINDA”
Karakaya, adaletin Madımak Katliamı Davasına neden uğramadığını ise şöyle açıkladı:
“Aslında yeni bir dönem başladı. AKP’nin özellikle kendi hukuku şuan da gündemde dolayısıyla hiçbir mahkeme bağımsız değil. Madımak ile ilgili son davaya girdiğimizde de zaman aşımı kararı çok önceden verilmişti. Yazılı olarak karar zaten ellerindeydi. Avukat arkadaşlarımız çok iyi bir savunma verdiler ama bu savunmanın hiçbirinin orada bir etki yaratma şansı yoktu. Bugün baktığınızda bütün mahkemeler AYM’de dahil olmak üzere artık hepsi tek adam rejiminin egemenliği altında. Dolayısıyla şuan Türkiye’de hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir.”
“BU DAVA SAHİPSİZ DEĞİLDİR MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Karakaya, Madımak Katliamı Davası’nın sahipsiz kalmadığını da belirterek mücadele vurgusunu şöyle dile getirdi:
“Sahipsiz kalmadı ama Türkiye’deki hukuk sisteminden kaynaklı olarak farklı bir sonuç beklemek de mümkün değil. Yoksa bu davanın uluslararası mahkeme boyutu var onu takip etmek lazım. Dava asla sahipsiz değildir. Bu davanın mahşere kalmaması önemlidir. Hesap sormak lazım. Bu hesap da ancak siyasal anlamda sorulabilir. Bu sonuç bizi şaşırtmadı ama Türkiye açısından baktığımızda büyük bir utanç ve büyük bir yüz karasıydı. Bu dava sahipsiz değildir mücadelemiz sürecek bunu bilmek lazım.”
Devrim FINDIK/İSTANBUL
şu sıralar araştırma yapıyordum bu paylaşımla karşılaştığım iyi oldu sağ olun