Halktv.com.tr’den Ali Macit’in haberine göre, Eylül 2020’de imzalanan protokolle Suriye İslam Meclisi üyeleri, Türkiye’de özellikle çocukların katıldığı çok sayıda program düzenledi, devletin en üst kademesine çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
Grup Türkiye’de Kuran kursları açarak, “din eğitimi” adı altında çok sayıda etkinlik düzenledi.
Suriye İslam Meclisi ile 21 Eylül 2020’de imzalanan ve 21 Eylül 2023’te sona erecek protokolün uzatılıp uzatılmayacağı bilinmiyor.
MÜFTÜ REFERANSI
Öte yandan protokol kapsamında bazı Suriyelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alması sağlandı. Suriye İslam Meclisi, 2022 yılında Mezin Jawish isimli bir Suriyeli için vatandaşlık talebinde bulundu.
Kuran kursu eğitmeni olan Jawish’e eski Sultangazi Müftüsü Abdullah Yılmaz referans oldu. Yılmaz, Mezin Jawish’e vatandaşlık verilmesi için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’na referans mektubu yazdı.
Mektupta ise şu ifadeler yer aldı: “Mezin Jawish, Suriyeli çocukları Kuran dersi vermektedir. Ülkemizi seven bir kişiliği mevcuttur. Vatandaşlığa kabul edilmesinde bizim için bir sakınca yoktur.”
Sultangazi Müftülüğü iddialara ilişkin verdiği yanıtta ise “Vatandaşlık verilen bu kişi Suriye İslam Meclisi’nden referanslıdır. Ayrıca eski kaymakam da kendisine referans olmuş” ifadeleri kullanıldı.
Suriye İslam Meclisi nedir?
Suriye İslam Meclisi’ndeki cihatçı-selefi 40 grup, temelde üç farklı kesimden oluşuyor.
Birinci kesim Şeyh Usame Rufai’nin bizzat başını çektiği Zeyd Cemaati; İsmini Şam’daki Zeyd bin Sabit Camisi’nden alıyor. Bu Cemaat, bağnaz sufi bir tarikat olarak biliniyor.
İkinci kesim Suriyeli Ulema Rabıtası (Din âlimleri Birliği); Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketine bağlı dini bir kuruluş.
Üçüncü kesim Heyet-ü Tahrir’il Şam (HTŞ); Radikal Selefi ve cihatçı İslamcı yapıları kapsıyor. (HABER MERKEZİ)