PÇEDES projesi adı altında okullara imam atanmasını hükümetin siyasal İslam projelerinden biri olarak değerlendiren Yazar Hüseyin Gümüş, iktidarın boşuna çabaladığını ve bu proje ile amaçlarına ulaşamayacaklarının altını çizdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesi kapsamında, birçok kentte okullara imam ve din görevlisi atandı.

Geçmişte de benzer projelerle eğitim alanı laiklikten uzaklaştırılarak dinselleştirilmeye çalışılmıştı. Şimdi de ‘Manevi danışmanlık’ adı altında din görevlilerinin okullara atanması başta eğitimciler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminden tepki topluyor. Tekçi, dinci zihniyetle uygulamaya konulan bu projeye özellikle eğitimcilerden itiraz sesleri yükseliyor.

Okullara imam atanmasına ve dedelere maaş bağlama girişimine ilişkin Yazar Hüseyin Gümüş, PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

“ÇEDES SİYASAL İSLAM PROJELERİNDEN BİRİDİR”

Hüseyin Gümüş, Türkiye’de iktidara gelmiş tüm hükümetlerin Alevilik üzerinde hegemonya kurmak ve asimilasyona uğratma çabasında olduğuna değindi. AKP’nin de 21 yıllık iktidarlık döneminde aynı politikayı izlediğini belirten Gümüş, ÇEDES gibi projelerle siyasal İslam fikriyatının her yere yayılmasının amaçlandığına dikkatleri çekti.

Gümüş, bu projelerle amaçlananın gerçekleşmeyeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“20 yıldan beri hükümet ülkedeki kültürü, din anlayışını değiştirme çabası içerisindedir. ÇEDES de bu çabadan biridir. Ama burada büyük bir tepki ve muhalefet vardır. Bu proje başarılı olamaz. O treni kaçırdılar. 20 yılı geçmiş artık, iktidar süresinde uzatmaları oynuyorlar. Eskisi kadar iktidara hakim değiller. Tek başlarına iktidara gelemezler, gelseler bile siyasal islam projelerini hayata geçirmekte ilk yıllarda şansları daha yüksekti. Ama şimdi böyle bir şansları yok, beyhude çaba sarf ediyorlar. Bu proje tutmayacaktır.”

Yazar Gümüş, iktidarın Aleviliği kendi güdümü altına almaya çalıştığını belirterek, “Ünlü bir deyim vardır; maaş veren emir de verir. Bu olursa kendine özgü yönlerini kaybeder. Yanlıştır. Dedelerin de buna geleceğini düşünmüyorum” dedi.

Fatoş SARIKAYA- Diren KESER/ MERSİN

Kaynak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top